Concediul paternal – conditii de acordare si reglementare legala

Concediu paternal este acel tip de concediu care se acordă taților în vederea îngrijirii nou-născutului. Potrivit Legii concediului paternal nr. 210/1999, tatăl unui copil nou-născut are dreptul la un concediu destinat îngrijirii copilului, indiferent dacă acesta din urmă este născut dintr-o căsătorie, din afara uneia sau este adoptat.

Asadar tatii din Romania pot sa beneficieze de un concediu paternal, care sa le permita sa ramana acasa cu copilul timp de 2 ani. In urma cercetarilor sociologice se pare ca suntem unele dintre cele mai permisive tari din acest punct de vedere, luand in considerare ca in alte tari precum Germania, Irlanda sau Portugalia tatii pot sta acasa intre o saptamana si doua luni.

In tara noastra, legea ofera posibilitatea ca tatal sa poata sta acasa cu micutul in cazul in care respecta conditiile necesare obtinerii concediului paternal. Astfel, in vederea obtinerii concediului paternal, trebuie ca tatal copilului sa indeplineasca urmatoarele conditii:

  • sa fie salariat
  • sa formuleze o cerere oficiala angajatorului prin care solicita concediul de paternitate
  • dovada absolvirii cursurilor de puericultura
  • anagajatul trebuie sa solicite concediu de paternitate in primele 8 saptamani de la data nasterii copilului

Este important de stiut faptul ca tatal beneficiaza de o indemnizatie platita de angajator in aceasta perioada, egala cu salariul aferent zilelor lucratoare in care lipseste si care se calculeaza pe baza salariului brut realizat, cu sporurile si adaosurile incluse la salariul de baza. Totusi, trebuie sa mentionam faptul ca angajatorul are dreptul de a desface Contractul Individual de Munca al recentului tatic, respectand insa prevederile din Codul muncii.

In calitate de tata, exista posibilitatea de a alege intre doua tipuri diferite de concedii: concediul paternal de 5 zile, care poate fi prelungit cu inca 10 zile daca tatal a absolvit cursul de puericultura sau concediul parental de crestere si ingrijire a copilului care se extinde pe o perioada pana la 2 ani.

In prezent, legislatia obliga tatal sa isi ia concediu paternal pentru a petrece cateva zile cu recenta mamica si copilul nou nascut. Asadar, chiar daca tatal nu doreste sa beneficieze de acest concediu, statul nu ofera nici o compensatie.

Conform Hotararii Guvernului nr. 57/2012, o luna de concediu este oferita in mod obligatoriu unuia dintre parinti care nu a solicitat concediul de maternitate sau paternitate. Luand in considerare ca de obicei mamele sunt cele care raman acasa cu bebelusul, tatal va beneficia de o luna de concediu in care va putea sta alaturi de noul nascut.

Exista si posibilitatea ca tatal sa ramana acasa in concediu de crestere a copilului si mama sa mearga la lucru, motiv pentru care aceasta va putea beneficia de o luna de stat acasa, luna care se va scadea din perioada alocata celuilalt parinte.